5 tips: zohou je hetkoel in huis

Slogan logo Dat is een goed idee!

Tot nu toe hebben we al heerlijke warme zomerse dagen gehad terwijl de echte zomer nog moet beginnen. Het is natuurlijk heerlijk om er buiten van te genieten, maar binnen hou je het toch het liefst lekker koel, helemaal als je wilt slapen. We geven je 5 tips om het koel te houden in huis.

1. Een koele vloer

De vloerverwarming aanzetten is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt op een zomerse dag. Toch kun je met de vloerverwarming de temperatuur in huis met een paar graden verlagen waardoor in het in huis aangenaam koel wordt. Door de leidingen van de vloerverwarming in de zomer te vullen met water van ongeveer 18 graden Celcius kun je de temperatuur in huis laten dalen.

Dit effect werkt het best bij vloeren die warmte en kou goed geleiden: PVC-vloeren bijvoorbeeld. Maar ook linoleum, marmoleum en vinyl zijn zeer geschikt. Al deze materialen geleiden warmte en kou goed, zo kun je met minimaal energiegebruik genieten van een koele vloer. Op zoek naar een vloer die geschikt is voor vloerverwarming (of verkoeling dus)? Wij helpen je graag bij het kiezen van een passende vloer die aansluit bij jouw behoeften!


2. Kies voor goede zonwering

Binnenzonwering kan dé oplossing zijn om ongewenste zonnewarmte buiten te houden. Er zijn veel mooie oplossingen beschikbaar die ook genoeg daglicht binnenlaten. Dit voorkomt dat je het gevoel hebt ‘opgesloten te zijn in je eigen huis’ als je besluit toch binnen te blijven. Mocht je gebruik maken van vloerverwarming om te zorgen voor een koele vloer zoals hiervoor beschreven, dan zorg je er met de juiste zonwering ook voor dat dit minder energie kost.

Een goed voorbeeld van zonwering die heel geschikt is om warmte buiten te houden zijn de Luxaflex® Duette® Shades. Door de honingraatstructuur en open ruimtes van de stof werkt deze binnenzonwering isolerend en houdt het de warmte zo goed mogelijk buiten. De Duette Shades zijn verkrijgbaar in 3 verschillende transparantieniveaus, zo bepaal je zelf of je het licht wel binnenlaat, of liever ook buiten houdt. Meer over de mogelijkheden van binnenzonwering lees je hier.


3. Hou ramen en deuren gesloten

Ook wanneer je goede zonwering voor je ramen en deuren hebt is het belangrijk de ramen en deuren te sluiten. Zolang het buiten warmer is dan binnen, is het beter om alles gesloten te houden. Om toch frisse lucht binnen te laten kun je het best laat in de avond of vroeg in de ochtend alles even tegen elkaar open te zetten om.

4. Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten geven, wanneer ze aan staan, veel ongemerkt veel en onnodige warmte af. Zet warme elektrische apparaten in huis dus uit en haal ze uit het stopcontact. Zet ook de wasmachine en de vaatwasser overdag liever niet aan, maar pas ’s avonds laat, dit zijn apparaten die veel warmte afgeven.

5. Doe-het-zelf frisse lucht

Om de luchtvochtigheid in je slaapkamer goed op peil te houden kun je natte was in je slaapkamer te drogen hangen. Dit houdt de lucht vochtig én ook koeler. Heb je geen airco? Voor een frisse slaapkamer kun je zelf aan de slag. Leg wat plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer. Zet ze ’s avonds, voor je gaat slapen in een plastic teil op je slaapkamer en zet er een draaiende ventilator voor.

Met deze tips kun je misschien al uit de voeten, maar wij helpen je graag bij het uitkiezen van de vloer en/of zonwering die het best bij jou en je woonwensen past! Met persoonlijk interieuradvies bij jou thuis of bij ons in de winkel komen we samen tot een perfect resultaat.